stAeg exploiteert en beheert de
Sint Aegtenkapel in hartje Amersfoort

stAeg is de naam van de onderneming die per september 2018 de Sint Aegtenkapel exploiteert en beheert als culturele locatie. Dit komt goed tot uiting in de continue programmering van professionele kamermuziek. Ook beeldende kunst en andere culturele uitingen krijgen een podium in de kapel. Daarnaast verhuurt stAeg zijn ruimtes voor evenementen zoals congressen, diners, recepties en bruiloften. Hiertoe wordt samengewerkt met geselecteerde catering-, techniek- en inrichtingspartners.

De Sint Aegtenkapel werd vanaf 1985 geëexploiteerd door theater Flint. Jarenlang vonden er diverse concerten, voorstellingen en evenementen plaats. Nog steeds vinden er zo'n 35 kamermuziekconcerten plaats, maar vanwege een aantal opgelegde beperkende richtlijnen zijn met de tijd de meeste andere activiteiten in het pand gestaakt en werd de kapel tot voor kort nog maar weinig gebruikt.

Joram Albus, op dat moment nog Hoofd Marketing & Sales voor Flint, werpt zich op om als ondernemer deze bijzondere locatie nieuw leven in te blazen. De bijna-leegstand van zo'n prachtig pand vindt hij zonde. Op basis van nieuwe plannen, welke naadloos aansluiten op het karakter en de bestemming van het pand, vindt overleg plaats met de gemeente Amersfoort over de toekomstmogelijkheden en met Flint wordt overlegd over de continuïteit van de programmering en een mogelijke exploitatie overname.

IMG_2421_Original.jpg

De private onderneming stAeg wordt opgericht om de nieuwe activiteiten een vorm en een naam te geven, en na uitvoerig beraad vindt in augustus 2018 de overdracht plaats. De kamermuziek concerten worden nog steeds geprogrammeerd door Flint en ter plekke gehost door stAeg. Daarnaast rolt stAeg een exploitatiemodel uit waarmee ook andersoortige evenementen en bijeenkomsten weer hun weg naar de kapel kunnen vinden.

‘stAeg’ (spreek uit: 'staag') is kort voor ‘Sint Aegtenkapel’. De schrijfwijze licht de letter ‘A’ specifiek uit, welke kan worden gezien als referentie naar de Aegtenkapel zelf, in het bijzonder naar de hoge gotische glas-in-lood ramen van de bovenzaal. Maar ook naar Amersfoort, de stad waar deze kapel al 600+ jaar staat. Daarnaast is stAeg een fonetische en taaltechnische knipoog naar het oorspronkelijke woord ‘staag’, wat als afgeleide van het woord ‘gestaag’ zoveel betekent als ‘aanhoudend’, ‘onafgebroken’ en ‘geregeld’. Het achterliggende idee is tweeledig.

Ten eerste zit hierin het gezegde dat ‘de aanhouder wint’: de Sint Aegtenkapel zal niet zomaar worden opgegeven in moeilijke omstandigheden maar zal in haar betekenis voor de stad (onder andere middels de inzet van de onderneming stAeg) blijven voortduren, onafgebroken. De kapel heeft in haar 600+ jaar geschiedenis al veel voor haar kiezen gehad getuige de uitgebreide geschiedenis ervan, maar is gelukkig 'still going strong' vandaag de dag.
 

Daarnaast is het idee hier achter dat er uiteindelijk altijd wat te doen zal zijn ter plekke op het gebied van cultuur, ontspanning en ontmoeting, en dat deze locatie mede daarom bekend wil staan. Een plek waar je terecht kan, en in de serene, kalme sfeer die er heerst volledig kunt opladen, uitrusten en geïnspireerd raken. Met een goede bak koffie er bij, uiteraard.

Lees hier onder meer over de gedachte achter het huidige logo van stAeg en hoe deze de kern van de organisatie en locatie op subtiele manieren symboliseert. Browse door de diashow met de pijlen < en > en zet hem desgewenst op pauze met de knop rechts onderin bij de tekst zodat je alles rustig kan lezen.

1/9

stAeg is gevestigd in de Sint Aegtenkapel, een historische kloosterkapel met torentje. Deze kapel van het voormalige Sint Agathaklooster, behorend tot het vroegere Augustinessenklooster, is gewijd in 1463. Het is eenbeukig gebouw met steunberen, gebouwd tussen 1408 en 1410.

Oorspronkelijk bezat de kapel een voorlopige houten verdiepingsvloer die over de volle lengte doorliep. In 1458 is de verdieping in steen uitgevoerd. In 1463 werd de kapel tot dubbelkapel verbouwd. Alleen de westzijde werd toen voorzien van een tussenverdieping, waardoor kloosterlingen (boven) en leken (beneden) gescheiden van elkaar de dienst konden bijwonen.

In het oostelijke gedeelte, bij de veelhoekige koorsluiting, was de volledige hoogte zichtbaar. Aan de buitenzijde is deze tweedeling nog goed zichtbaar. De drie vensters met de hoge borstwering geven de plaats van de verdieping aan, terwijl de vensters aan de oostzijde lager zijn aangebracht.

Er valt ontzettend veel te vertellen over de historie van deze kapel. Lees hier meer over de uitgebreide historie ervan, alsook over de heilig verklaarde Sint Agatha naar wie de kapel vernoemd is.

logo stAeg